RLD LOGOBLOCKED & QUARTERED MAKORE KITCHEN

Board Member




Designing for How You Imagine Your Home Will Feel

Before
~ The kitchen was in full view when guests stepped in the entry.
~ Views of the Olympic Mountains were on the left side of the kitchen--with no windows featuring them!
~ When entertaining, the hosts were disconnected from their guests.
~ The space was confined for two chefs.
~ The low ceiling with a skylight "chute" only compounded the confined feeling.
~  A straight-shot staircase came up and arrived in the family room right by the fireplace! Furniture placement was awkward, as a result.
Wish List
~ The husband is an avid fisherman and wanted a work station for filleting and boning fish.
~ Because they cooked together as a couple, more work stations were needed!
~ See the Olympic Mountains.
~ Bring guests into close proximity. 
~ Make the kitchen more discreet from the entry.
~ "Is there anything that can be done about the stairs to the basement?"

Solutions & Gains
~ By shifting pathways--view, light, and people, we began the transformation.
~ Three major changes set up the rest. One, we added a landing at the top of the staircase and then turned the stairs 90-degrees, creating more room in the family room, allowing a longer kitchen peninsula.
~ Two, we opened up the wall between the kitchen and the dining room, filling in the doorway, yet creating more privacy and connection.
~ Three, we shifted the view pathways by reducing the width of the sink window, which faced the street, and then adding two windows on the west wall, connecting the home to views of the Olympic Mountains.

Notice how the shelf becomes the hood when the "upside down drawer" is extend and becomes the canopy.
The chefs can now work in the kitchen and chat with people in the dining room! They can plate their offerings on the wide, raised counter between the kitchen and the dining room, as well. In this photo, you can just see a hint of the entry, on the left. Landon aligned three openings--the kitchen/DR, the DR/entr, and the entry/living room--to connect his client to the amazing fireplace on the end wall of the LR.

The square elements of the cork floor, blocked makore, and the end-grain jatoba butcher block connect these design three elements. 
The kitchen has many storage features, all of which combine for amazing functionality--without having to crowd the walls with cabinets.


Back to the
"Thumbnail Tour"

Link to the "Reading Tour" index  & articles, such as: "Is the Work Triangle Dead?"

On to read about Landon's 
"Designed by L.I.F.E." Process

Back to the "Home Page"