RLD LOGO KITCHEN WITH SCULLERY

Board Member




Designing for How You Imagine Your Home Will Feel
Before
~ Even though the home had amazing views of Mount Si to the north, all the windows and doors basically ignored this fact. 
~ The kitchen, however, wanted to be on the south side, where a large, covered entertaining deck was planned.
~ The home had low street appeal.
~ The entry was unappealing, bringing you into the home at the bottom of a long, straight staircase.
North Bend Home Before  Mt Si
Wish List
~ "Connect our home to the view."
~ A kitchen around which an entire family, siblings and spouses with their children, could gather.

~ A professional-style rangetop with multiple ovens.
~ The ability to clean up by "hiding the mess" until the guests leave.
~ A touch of formality to the dining room side of the kitchen. 


Solution & Gains

~ Landon redesigned the entire home, adding 1200 SF off the back of the home and a large covered deck.
~ By creating a game room above the garage, facing north, Landon connected the most active room of the home to its mountain views. The room contains two large screen TVs, a complete bar, gaming table, billiard table, and is adjacent to a fully equipped exercise room.
~ Adding a deck outside the game room also
provides cover for a service entry and makes the garage doors more discreet.
The kitchen was moved to the center of the home, close to the entertaining deck and connected to the game room by a back stair.
~ The front door was moved so that guests now enter into the former dining room.
~ This created room to rebuild the stairs as a U-shape with a large landing. Now, as you descend or ascend the stairs, the landing invites you to pause, face a two-story window, and look at the mountains.
After
3D of NBend Front
The home's entry features two Landon-designed armoires that flank a illuminated display cabinet. The mirror discretely allows adjustments in appearance before entering the living areas of the home. Inside the armoires are cubbyholes for purses, etc. Using this approach permitted the clerestory windows above. All together this solution is more attractive that the typical "two closets and a table between" solution.


Guests arrive and gather around the arc of the eating bar. This arc is reflected in the collector/soffit above.
Off to the right, you can see the scullery. It has pocketing doors to screen it when messy.
The scullery has laminate-faced doors below the counters and a double DCS oven. The sink is by Blanco. This room also has its own DW.
After entertaining, all the dishes can be cleared into the scullery and the pocket doors closed. Doors in the home are 8' tall.
The cabinet faces below the counter hold up better to the daily use and abuse of kitchen activities when they are laminate-faced. In this case, we used one of Formica's "Radiance" laminates. It has copper flecks in it--picked up in the copper tile backsplash--and a textured surface.
Note how setting the Wolf rangetop on a lip of the countertop's granite unifies the U-shaped cooking zone.
Every time those using the kitchen go to the refrigerator or walk to the scullery, they see Mount Si though the stairway portal. This arrangement demonstrates how design is affected by Landon's sensitivity to what he calls "The Five Pathways: Views, Light, People, Sound, Smell."
Viewing Mt. Si through the stair portal is a daily delight.
Notice the details. The top of the fireplace surround aligns with the bottom of the adjacent cabinets. The staggered steps in the cabinets and counters echoes the patterns in the slate. The shallow cabinet left of the sink is actually 30"-deep and pockets back into the fireplace surround, providing enough storage that it replaces an entire china cabinet.
Wine bar


Back to the
"Thumbnail Tour"

Link to the "Reading Tour" index  & articles, such as: "Is the Work Triangle Dead?"

On to read about Landon's 
"Designed by L.I.F.E." Process

Back to the "Home Page"