RLD LOGORIDGE HOME
ROOM S
HIFTS

Board Member




Designing for How You Imagine Your Home Will Feel

Before
~ The headers above the standard height doors not only blocked the view, but created a chaotic array of shapes and grids.
~ The 2-1/2-story great room felt cavernous and uninviting for visiting with guests.
~ The kitchen was quite visible from the great room.
Wish List
~ A new kitchen.
~ That was pretty much it.
~ They got so much more than they expected!

Landon drove over to Ellensburg and walked the home. He noted how the existing view and people pathways were compromised. The door to the master bedroom was right by a bathroom. The den had two entries--one off the entry, the other by that same bathroom--which greatly reduced the usable floor space. The laundry was visible from both the the living and dining room (through the doorway right of the refrigerator). The powder room opened into the living room. To reach the bonus room and guest suite meant walking through the laundry, into the garage, past cars, through a door, and up stairs.

Solution & Gains
~ Landon recommended shifting access to the master bedroom to the front of the home. By setting it inside a deep jamb casing, the necessary sense of transition between the public and private spaces was preserved. 
~ By changing the stairs, more room was created in the entry, and the den gained more floor space. 
~ With more room in the entry, it made sense to move the kitchen into the dining room!

~ To preserve the existing windows and the appearance of the front of the home, he created window wells. (See below.)
~ Next, he visualized an ocular in the great room to not only lower the ceiling and give more intimacy to the room, but to also create twin overlooks on the second floor. The railing is comprised of oak store doors turned on their sides.    

~ The rocky, high desert site inspired the 30'-long Eldorado Stone wall.
~ Shifting the kitchen opened up the center of the home, allowing direct access to be developed to the bonus room above the garage.
~ Key to that access was enclosing an existing porch. This also allowed the door to the laundry to be relocated. 
~ Base cabinets are extra-deep with drawers that are 24"- and 27"-long, effectively doubling usable storage under the counters.


Eldorado Stone: Teton Shadow Rock
BEFORE
  
AFTER

Cabinets: Aristocratic Cabinets, Chehalis, WA, per RLD shop drawings
CLOSE-UP VIEW OF WINDOW WELL
OUTSIDE VIEW OF WINDOW WELL



All "After" photos by Roger Turk, Northlight Photography.
.
.
BEFORE MASTER BATH
VIEW THE "AFTER" PHOTOS BY DOUBLE-CLICKING ON THE IMAGE


Back to the
"Thumbnail Tour"

Link to the "Reading Tour" index  & articles, such as: "Is the Work Triangle Dead?"

On to read about Landon's 
"Designed by L.I.F.E." Process

Back to the "Home Page"