RLD LOGOTALL &
BRIGHT

Designing for How You Imagine Your Home Will Feel

To a 38-MB,  two-page spread of the Kitchen Trends article featuring this kitchen!

Before
~ The kitchen's north-facing orientation and short kitchen gave the homeowner the feeling of being cut off from light.
~ The cabinets felt too short for the room with all the empty space above the wall cabinets.
~ Only two people could sit at the island--a problem when children arrived with friends.
~ Their bathroom was next to the kitchen--the door was at the foot of the stairs, facing the family room. (Yes, you could see right into it.)
~ Cooktop congestion was common--as everyone in the family enjoys cooking.
~ Storage was obviously lacking...

Wish List & Solutions
~ Cabinets that go to the ceiling.
   * Landon layered of cabinets in diverse ways and incorporated a 32'-long sliding ladder to access to higher shelving.
~ More storage!
  * Two 15"-deep, 36"-wide pantries are positioned on the end wall, giving great storage and access without needing pullouts.
  * Cabinets have 24"- and 27"-long drawers, instead of the ubitquitous, standard 21"-long drawers.
  * This extra length effectively doubles the storage capacityof drawers. For instance, two rows of pots and pans will fit.

~ Make the kitchen work for more cooks.
  * The cooktop is centered on the island and has side-mounted controls so cooks can use 3 burners from each side of the island.
~ 
Make some counters taller for the extra-tall husband.
 * The long, raised counter on the end wall works for him and it permits the ovens to be installed at a comfortable height.
~ More light!!
 * Landon altered the sink wall for a taller, arched top window to open up views of the hill side behind the home.
 * To avoid the "swiss cheese" ceiling look, Tech Lighting monorails were used in both the kitchen and adjacent family room.
The Tech Lighting monorail echoes the ladder rail. Clear glass Diz pendants illuminate up and down!
The white trim connects to the rest of the home. Landon designed the raised table legs. Note the subtle interplay between arc-shaped elements, beginning with the new sink window, the hood, the chair backs, the desk kneehole, and the far end of the island.
The desk is in the area that formerly had the powder room. Now located under the stairs. See the powder room.
Landon customized the ladder treads with wenge.
24"-deep drawers hold twice as much as drawers at IKEA, Home Depot, or Lowes.
Storage is doubled when drawers get deeper. Each chef has a pots-and-pans drawer and a chef's drawer.
    Two chef's can share the cooktop while talking about their day!
Two chefs can cook together and share about their day, face-to-face. The tile floors are kept warm with CarbonicHeat.
FAMILY ROOM AFTER
Jatoba butcher block sits by a Landon-designed sink
Note the air switch for the garbage disposal is kept off the counter with the extra-wide divider between sink bowls. In the BEFORE photo below, notice how the French doors now provide access to a hobby/yoga room. The former back door was shifted and the back entry is now a family powder room. The built-in seat under the windows accommodates lots of their children's friends. Note the scraped hickory steps to the upstairs, replacing the carpeted ones.   The jatoba counter is by Carver Originals.
FAMILY ROOM BEFORE

Note how much of the usable room was lost due to the pathway to the back door--which became a collector for the children's stuff.


Back to the
"Thumbnail Tour"

Link to the "Reading Tour" index  & articles, such as: "Is the Work Triangle Dead?"

On to read about Landon's 
"Designed by L.I.F.E." Process

Back to the "Home Page"