RLD LOGOWINDOWS
TO THE
SKY

Board Member




Designing for How You Imagine Your Home Will Feel

Before
~ This side of the kitchen had a skywall, yet there was no view of the lake.
~ There ceiling was lower than the owner liked, especially compared to the rest of their home.
~ There was an awkward step down into a family room.
Wish List
~ More counterspace.
~ Connect to the view.
~ Get rid of the step down and all the posts, separating the kitchen  from the family room.

Solution & Gains
~ Landon recommended bumping out the end wall to match the eating nook and raising the ceiling to match the rest of the home.
~ New corner windows open up the kitchen to a view of the lake beyond. (See below.)
We blended two preferences--painted and wood--which gives the kitchen a distinctive personality. 
The existing corner pantry was retained and incorporated into the painted cabinetry by upgrading the walls to a Level 5 finish. This is the highest level of sheetrock finish. (Read the attached PDF for more information about this level of finish. Click on the Level 5 link above.)

Hallway to back door becomes bake center & pantry.
Details
~ Landon's expertise with CAD enabled him to layout the base to the island and position it accurately. Note the coved transition between the toe kick and the floor. This seamless transition makes it much easier to sweep around the island and gives the base a subtle softness.
~ Note the three different counters, stepping up from stainless steel to stone to teak. Each overlaps the one below, via a rabbet. 

With over 5" of usable height inside the drawer (standard), the spice drawers can handle the taller spice bottles.

Pull-out shelf for coffee maker
In order to make filling the coffee pot easier, we secured Accuride drawer guides to the counter and to a breadboard. Now, filling the water reservoir is quite convenient!  

This close-up shot shows the Landon-designed legs under the teak tabletop and the custom cove molding that transitions the floor up into the toe kick under the island.

The toe kick is lighted, giving the island a floating effect.

The backsplash was fabricated from the "fall down" granite, left over after the main counters were installed.
We cut the remaining pieces into tiles, setting the width to exactly work with the spaces.


The kitchen now feels much more connected to the deck. New doors fill the opening without the transom window above.


Back to the
"Thumbnail Tour"

Link to the "Reading Tour" index  & articles, such as: "Is the Work Triangle Dead?"

On to read about Landon's 
"Designed by L.I.F.E." Process

Back to the "Home Page"